De wereldbevolking groeit. De vraag naar voedsel neemt toe, vooral rondom grootstedelijke gebieden. Voedselproductie heeft grote gevolgen voor de (grond)watervoorraden en kan o.a. leiden tot versnelde verzilting en bodemdaling en afname van de kwaliteit van ecosystemen. Door klimaatverandering hebben wij steeds vaker te maken met periodes van te veel of te weinig water. Voldoende schoon en zoetwater voor voedselproductie is dan ook een grote opgave. Hierdoor komt de voedselzekerheid in gevaar. De belangrijkste uitdaging voor de komende jaren is het efficiënter omgaan met voedingstoffen, rest- en afvalstromen, voor een goed ecosysteem in bodem en water en voor de voedselzekerheid wereldwijd.
In het kader van de POV Waddenzeedijken wordt een laaggelegen deel van de huidige landbouwpolder ingericht voor sedimentatie van slib uit de Eems-Dollard, terwijl een ander deel van het gebied kan worden benut voor de teelt van kokkels en zilte gewassen als zeekraal en zeeaster (dubbele dijk concept).
• Slim watermangement in relatie tot het gebruik van water voor de landbouw, hergebruik van stedelijke (afval)waterstromen in de agrarische sector, en waterbesparing in de gehele waterketen
• Monitoren waterkwaliteit in relatie tot voedselzekerheid (nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten etc)
• Verbeterd bodembeheer
• Waterkwaliteit en gevolgen verzuring op mariene ecosysteem
• Inzet van beschikbare mondiale voedsel en watermodellen (o.a. Hi-Aware) voor o.a. conflictvoorspelling en beheersing
• Adviezen voor waterbeheer in relatie met voedselproductie
• Apps voor water op bedrijfsniveau, zoals de Waterwijzer Landbouw , Hydrometra , Bedrijfswaterwijzer , NitraatApp ,
• Nieuwe concepten voor voedselproductie op zee (zeewier, schelpdieren)
• Nieuwe businessmodellen